Mușchiuleț de porc în crustă de fistic

Acum că se apropie cu pași rapizi cea mai frumoasă sărbătoare din an, m-am gândit să revin cu o rețetă cel puțin interesantă pentru masa de Crăciun.

Am încercat-o prima dată aseară și rezultatele au fost cele dorite: n-a mai rămas nimic în farfurii, ceea ce mă face să cred că o voi repeta foarte curând săptămânile viitoare.

În primul rând, pentru crusta de fistic vom avea nevoie de:

DSC_0275.JPG

  • 100 grame fistic
  • cimbru
  • sare

Plus răbdare. Răbdare să scoateți miezul fisticului din coajă. Promit că merită sacrificiul.

Într-un mojar sau orice instrument că vă ajută la mărunțit, aruncăm fisticul, cimbrul și sarea (nu exagerați dacă fisticul este deja sărat). Mărunțim totul cu grijă. Cam așa.

DSC_0276.JPG

Între timp, ne ocupăm de o pastă ce va conține:

DSC_0277.JPG

  • muștar dijon (am folosit cu boabe)
  • o lingură sos de soia
  • busuioc
  • tarhon
  • 3 căței usturoi
  • ardei iute / chili / orice iute.

Opțional: boia de ardei dulce (eu am folosit boia dulce afumată)

 

Usturoiul pisat îl amestecăm cu restul ingredientelor până obținem o pastă omogenă.

DSC_0278.JPG

Una bucată mușchiuleț de porc. Îl fasonam, scăpăm de orice exces de piele neprietenoasă. Tigaie încinsă. Un cub de unt. Îl perpelim pe toate părțile cât să prindă crustă. Cam 1-2 minute pe fiecare parte. Nu i-am pus sare, pentru că ce urmează mai departe să se întâmple, deja este sărat.

DSC_0280.JPG

Ca să vă fac poftă, cam așa:

DSC_0282.JPG

Scoatem carnea și o lăsăm să șadă puțin. Încălzim cuptorul. Pe la un 200-220 grade.

Ungem mușchiulețul cu pasta de muștar. Cam așa.

DSC_0284.JPG

Apoi îl învârtim prin amestecul cu fistic.

Tavă. Foaie de copt. Trosc.

DSC_0285.JPG

La un 200 grade, 15-20 minute. Mai verificați din când în când, fiecare cuptor se comportă diferit, iar dimensiunea mușchiuletului poate fi și ea diferită.

Între timp, mă gândeam ce garnitură să pun alături. Cartof! Ăla e!

Sigur, acum vor veni Organizația Mondială a Sănătății, toți bloggerii culinari, experții în materie de Food and Life Style.. să-mi spună că acest cartof nu poate fi asociat cu carne. Ei da, ca să citez din Ștefan Bănică Jr.: doar odată-i Crăciunul..

Nu vă pierdeți cu firea. Nu este un piure obișnuit, am zis să încerc să îl pregătesc un pic mai profesionist. Vă recomand și vouă. Am obținut cel mai bun piure de cartofi. Fin, catifelat, delicat.

Apă cu sare la fiert. Cartofii tăiați cuburi mici. Fierbem bine.

Scoatem cartofii când sunt gata. Cu un instrument de zdrobit, îi pisăm bine de tot.

Etapa 2: Adăugăm un pic de unt, un pic de lapte, amestecam energic cu un tel în cartofi. Completăm câte un pic cu unt și lapte până ajungem la textura dorită, învârtind tare cu telul.

Etapa 3: pentru un ultimă amprentă de finețe, dăm piureul prin sită.

Sare, piper după gust. Bun bun bun!

Scoatem carnea și o lăsăm să șadă.

Între timp, mă gândeam ce pată de culoare cu mult gust aș putea să mai adaug. Așa că am pus repede pe foc o tigaie, un pic de ulei de măsline, 2 căței de usturoi pisați, câteva roșii cherry, 2-3 roșii uscate în ulei, câteva frunze de busuioc, câteva de pătrunjel, sare, piper. Nu ținem mult pe foc, 2-3 minute. Foc mic, amestecăm des. Stingem cu 20ml vin alb. Mai lăsăm 1-2 minute.

O lingură de piure fin, 3 felii de mușchiuleț, 2 linguri de roșii un praf de fistic.

DSC_0293

Poftă bună!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s