Papanaşi

Desertul pe care l-am descoperit târziu, într-o vizită pe valea Prahovei. Extaz! Am ajuns acasă şi am aflat că atunci când eram mică nu îmi plăcea acest desert, aşa că nu mi-a mai fost pregătit.

În tot periplul meu culinar din ţară, rar am găsit ceva să mă dea pe spate. Recent, i-am găsit în varianta de mini-papanaşi – foarte dichisiţi în farfurie. Nu erau prezentaţi în forma clasică, ceea ce mi-a plăcut. #fashion

Aseară mă tot gândeam cu ce să mă răsfăţ de dragobete.. cu desert, normal! Dar Silvia, tu nu faci desert… Greşit, tu nu făceai desert, acum faci! Dar Silvia, tu nu ai mai făcut papanaşi.. Ei, şi.. pentru orice lucru nou există o primă încercare.. Mi-am luat avânt şi.. am zis să testez pentru început, ca apoi să aduc îmbunătăţirile necesare. Pentru că sunt extrem de perfecţionistă şi nu îmi plac lucrurile bine făcute doar pe jumătate, am testat reţeta de 2 ori în mai puţin de 24h. O să vă explic pe parcurs despre ce este vorba.

Desertul acesta poate arăta extrem de îngrijit şi dă senzaţia de ceva sofisticat. Ghiciţi ce? Nu e deloc greu de realizat! Pe lânga asta, este extrem de accesabil ca şi cost.

Undeva la 16 biluţe au ieşit din:DSC_0422.JPG

  • 250 grame de brânză dulce
  • 150 grame făină
  • 50 grame zahăr pudră
  • 1 ou
  • esenţă de vanilie
  • coajă de lămâie
  • praf de copt (cam 5 grame)

 

Brânza trebuie stoarsă de orice exces de zer. Dacă aceasta este apoasă, e necesar adaos suplimentar de făină şi acest lucru duce la un papanaş prea dur ca textură. Făina cernută prin sită. Lămâia mea a fost un lime. Puteţi folosi foarte bine şi coajă de portocală. Atenţie la zona albă de la citrice, aceasta nu trebuie rasă, este amară.

Amestecăm toate ingredientele bine-bine. Obţinem un aluat omogen şi uşor lipicios. Micile puncte albe sunt de la brânză.. şi eu m-am panicat un pic.

DSC_0423.JPG

 

La prima probă, am format biluţe de câte 40 grame fiecare. Nu a fost chiar cum mi-aş fi dorit. Au fost puţin cam mari.

DSC_0424.JPG

Aşa că a doua încercare a fost cea bună: 30 grame / bilă. Făină pe palme şi spor la format sfere.

O cratiţă cu baie de ulei. Foc mic, ulei încins. 2-3 minute pe fiecare parte, cât aceştia devin aurii.

DSC_0425.JPG

Temperatura este importantă. Dacă este prea mare, aceştia se vor prăji repede la exterior şi vor fi cruzi în interior. Foc mic!

Îi scoatem pe un serveţel de bucătărie pentru a scăpa de excesul de ulei.

DSC_0452.JPG

De aici am început să refac farfuria văzută în oraş. M-a văzut mama cu cât drag pictam farfuria: Ia uite ce frumos şi atent pictezi.. Pauză  de 3 secunde în care m-am simţit artistă. Să ştii că avem ceva de vopsit prin casă, nu te bagi? Concluzie: şi Dorel din reclama cu lavabil s-a crezut artist.

DSC_0454.JPG

Smântână şi dulceaţă de afine. Turnuleţ.

DSC_0455.JPG

Nimic complicat. Tana! Dacă îi găteşti treaba asta şi te cere de nevastă, aştept comisionul! Să fiţi sănătoşi.. şi iubiţi!

Poftă bună!

DSC_0456.JPG

 

2 thoughts on “Papanaşi

Leave a comment