Pizza

Reţeta 13. Sper cu noroc.

Toată lumea sună să comande pizza când e în pană de idei cu gătitul şi nici cheful nu e prezent. E cea mai simplă variantă.. şi bună tare!

Când eram mică, zilele când acasă se făcea pizza, erau o sărbătoare. Bucuriile acelea mici.

Cheia unui blat reuşit este cu siguranţă cuptorul. Cel pe vatra dă rezultate excepţionale. Dar ce facem când acasă ne aşteaptă un cuptor din 1900 toamna? Ne descurcăm chiar şi aşa, veţi vedea! Rezultatul: ne iese o pizza foarte bună!

Începem cu blatul. Reţeta lui Jamie Oliver. Nu este nimic spectaculos în lista de ingrediente:

  • 500 grame făinăDSC_0328.JPG
  • 325 ml apă
  • 7 grame drojdie
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • zahăr

 

 

 

Cernem făina într-un bol. Facem o gaură în mijlocul ei în care adăugăm sarea, zahărul, apa şi drojdia.

DSC_0330.JPG

Aşteptăm ca drojdia să înceapă să se dizolve. 3-4 minute.

Adăugăm uleiul şi începem să amestecăm până ce obţinem un aluat nelipicios. Îl punem pe masă (pe care am presarat un pic de făină înainte) şi începem să frământăm bine. Cam 10 minute.

DSC_0331.JPG

Punem aluatul într-un bol ce conţine 2 linguri de ulei. Învârtim aluatul cât să fie uns cu ulei pe toate părţile.

DSC_0332.JPG

Acoperim cu o folie de plastic şi lăsăm bolul într-o încăpere călduroasă. Eu obişnuiesc să pun bolul pe hotă, iar înainte de acest lucru dau drumul la aragaz. O lăsăm să şadă cam 1h, timp în care aluatul îşi va dubla volumul.

Între timp ne ocupăm de sosul de roşii. Avem nevoie de:

DSC_0334.JPG

  • 400 gr. pulpă de roşii
  • 2 căţei usturoi
  • 4-5 frunze busuioc
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei

*glumiţă:  ce se întâmplă când Silvia macină piper? Da, strănută. Un efect absolut normal. Mama din camera alăturată: ai răciiiiiiiiiiit, dacă umbli desculţă!!!!! Mamă, macin piperul. A, ok..  De fiecare dată, aceeaşi remarcă.

Revenim la sos: o crăticioară. Foc mic. Ulei şi usturoiul mărunţit. Cam 30 secunde. Nu vrem ca usturoiul să se ardă.

DSC_0335.JPG

Adăugăm restul ingredientelor.  Lăsăm pe foc cam 10-15 minute până când sosul se îngroaşă. Amestecăm din când în când.

DSC_0337.JPG

Revenim la blat. Observăm că a crescut foarte bine!

DSC_0344.JPG

Avem blat cam pentru 3 pizza de 26cm.  Dacă nu aveţi nevoie de tot, îl puteţi pune la congelator şi se poate folosi oricând aveţi chef de pizza.

Îl întindem foarte bine (să fie subţire) şi îl azezăm în tavă. A mea a fost de 26 cm.

DSC_0345.JPG

Referitor la elementele alese pentru pizza, recomand să alegeţi un număr de 4-5 ingrediente, toate feliate foarte subţire, căci dacă ele sunt prea mari, aluatul nu se va coace optim.  Am ales varianta: mozzarella, prosciutto, ciuperci şi măsline.

Cam aşa:

Sosul..

DSC_0346.JPG

Mozzarella..

DSC_0347.JPG

Ciuperci. Aproape obsesiv-compulsiv.

DSC_0348.JPG

Prosciutto..

DSC_0349.JPG

Şi măslinele.

DSC_0350.JPG

Cuptorul să fie încălzit la 240 grade. O lăsăm 10-15 minute. Tanaaa!

Poftă bună!

DSC_0354.JPG

Advertisements

One thought on “Pizza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s