Burger de vită

Păcatul nevinovat de weekend. Excesul ăla pe care nu poţi să îl refuzi. Imaginea care ar perturba chiar şi mintea vegetarienilor.

Dacă ai ieşit măcar o dată cu mine în oraş, sigur ţi se pare cunoscută replica: nu ştiu ce vreau între X şi Y. 5 secunde de frământări interioare. Da, îmi iau burger.

O să abordez lucrurile un pic diferit pentru această postare.

Încep cu carnea. Cel mai bine este să mergeţi la o măcelărie şi să nu mai cumpăraţi acele pachete cu carne deja tocată. Acelea nu conţin cele mai ok lucruri. Cereţi o bucată de vită care are şi grăsime. Cu cât carnea are mai puţină grăsime, cu atât chifteaua va ieşi mai dură, deloc suculentă. Aş putea spune şi uscată. Procentul cel mai bun ar fi de 80% carne, 20% grăsime. Ochiometric acum. Eu am luat o bucată de antricot pentru această reţetă. E mai simplu să îl rugaţi pe măcelar să dea carnea prin maşina de tocat. De ce să te mai chinui acasă?

DSC_0261.JPG

Observaţi existenţa grăsimii.Am folosit 600 grame pentru 4 porţii. După ceva lectură, am văzut 100 variante pentru prepararea cărnii. Unii o lasă simplu, doar cu sare şi piper. Alţii adaugă şi alte elemente cum ar fi ou sau pesmet. Astăzi vă prezint o variantă.

Folosesc următoarele:DSC_0262.JPG

  • sare
  • 1 ceapă roşie mică
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 lingură pastă de ardei iute (se poate folosi şi cea de roşii sau ketchup, dar ar fi de preferat cea de ardei)
  • 1 linguriţă de boia dulce afumată (e o treabă foarte interesantă, dacă o găsiţi prin magazine, încercaţi. Dacă nu găsiţi, pentru această reţetă puteţi folosi şi boia obişnuită)
  • 1 lingură muştar (vom avea nevoie de ea puţin mai încolo)

 

Ceapa şi usturoiul mărunţite cât se poate de mult. Le punem peste carne alături de boia şi pasta de ardei.

dsc_0264

Amestecăm totul bine-bine. 30 minute la frigider să şadă şi doamna vacă. Da, acum vă întrebaţi: şi sarea? Pe ea o vom adăuga când scoatem carnea din frigider. Există riscul de a se schimba culoarea cărnii dacă adăugăm acum sare.

Tana!

DSC_0265.JPG

Ceapă caramelizată.Un pic de unt, o lingură de ulei ca să nu se ardă untul. Plus o ceapă tăiată solzişori mai groşi. La final un pic de sare.

DSC_0266.JPG

Într-o oală cu fund mai gros, încingem untul şi uleiul. Adăugăm ceapa. Foc mic. Amestecăm des.

DSC_0271.JPG

La un moment dat, ceapa va avea o culoare maronie, iar fundul vasului o să devină un strat lipicios.

DSC_0272.JPG

Acest lucru este normal, căci zahărul din ceapă se caramelizează. Este gata. O scoatem pe un serveţel pentru a scăpa de uleiul în exces (dacă este). Oala o curăţaţi uşor. Puneţi apa în ea şi lăsaţi-o pe foc să fiarbă un pic. Dau şi sfaturi din astea azi!

DSC_0274.JPG

Bacon crocant. O tigaie încinsă fără nimic în ea. Câteva felii de bacon. Până se bronzează uşor.

DSC_0277.JPG

Sosurile. Eu am mers pe unul singur: cel de iaurt. Maioneza mi se pare că e prea mult.

Iaurt, un pic de sare şi piper, 1 căţel de usturoi, ceva verde (am folosit busuioc, puneţi ce aveţi prin casă). Amstecăm.

DSC_0278.JPG

Lângă burger am pus cartofi. Îi gătim la cuptor. Sare şi boia dulce. Un pic de ulei.

DSC_0276.JPG

Când vor fi gata, deasupra lor vom adăuga parmezan amestecat cu jumătate de căţel de usturoi. Sau orice altă brânză.

DSC_0279.JPG

Ne întoarcem la carne. O scoatem din frigider. Adăugăm sarea restantă.Formăm chiftelele, groase cam de un deget şi jumătate. Să fie cât de cât rotunde, simetrice. Compacte, fără goluri. În mijlocul lor, vom forma o adâncitură, astfel chifteaua nu îşi va modifica forma în timpul gătirii.

DSC_0282.JPG

O tigaie încinsă bine! Neaderentă. Nu punem ulei sau alte grăsimi. Nu e necesar.

Teoria spune aşa: carnea se întoarce pe cealaltă parte o singură dată, maximum de 2 ori. O să merg pe un pont de la Jamie şi o s-o întoarcem de 2 ori pentru fiecare parte.

2 minute pe o parte.

DSC_0284.JPG

Întoarcem.

DSC_0285.JPG

Acum vom unge această parte cu muştarul amintit la începutul reţetei.

DSC_0286.JPGCând au trecut alte 2 minute, întoarcem. Acelaşi procedeu cu muştarul şi pentru această parte.

De data asta vom sta doar 1 minut. Întoarcem. Alt minut si pentru această parte. Când ne apropiem de ultimele secunde, aruncăm o felie de brânză. Eu am folosit Cheddar. Puteţi opta pentru caşcaval sau alte brânzeturi.

DSC_0287.JPG

Deci ar fi 3 minute pe fiecare parte (2+1).

Carnea o aşezăm pe o farfurie şi o acoperim, pentru ca brânza să se topească frumos. Cam aşa va arăta.

DSC_0301.JPG

Pâinea. Am încercat odată să gătesc acest burger cap-coadă, cu tot cu pâine. Durează foarte mult şi nu ştiu dacă merită să stăm jumătate de zi în bucătărie. Supermarket-urile au o multitudine de tipuri de chifle. Bune, aspectuoase. Am folosit una aşa:

DSC_0288.JPG

O introducem la cuptor pentru câteva minute. Puteţi s-o ungeţi cu ou, ca să pară mai fashion. În tot acest timp, continuăm cu celelalte chiftele.

Legume: salată, roşii, castraveţi în oţet.

Montăm. Bază chiflă. Salată. Sos. Chiftea. Pauză pentru shooting.

DSC_0289.JPG

Bacon. Ceapă. Roşii. Castraveţi.

DSC_0290.JPG

Închide capacuuul!

DSC_0291.JPG

E genul de reţetă pe care aş face-o cu o gaşcă faină de prieteni. Multe elemente, fiecare cu responsabilitatea lui. Final frumos!

Poftă bună!

dsc_0292

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s