Supă cremă de usturoi copt

Sigur, ştiu că acum aveţi o reţinere. Ce reţetă mai e şi asta? De ciorbiţă de văcuţă n-a auzit şi Silvia? Smântânică, ardei. Din astea!

Ia să încercăm să ieşim un pic din tiparele gastronomiei româneşti, dar nu ieşim chiar de tot. Usturoiul este un pion important în multe dintre mâncărurile autohtone.

Povestea mea şi a supei cu pricina a început prin 2013. Eram anul 2-3 de facultate şi o prietenă apropiată, când ne vedeam seara în oraş şi decideam să mâncăm ceva, începea cu propuneri:

– Hai să ne luăm supă de usturoi!

-Neah..

-Haideeeee, cât de rău poate să fie??

-Să ni se facă rău, poate..

-Hai că eşti hateriţă. Când mănânci aripioarele alea celebre, nu ţi se face rău???

Cam 1 an de zile m-a bătut la cap cu această supă, s-o încercăm. O refuzam de fiecare dată la fel de vehement. Într-un final a încetat, dar a început cu supa franţuzească de ceapă. Un alt capitol ce urmează a fi povestit cu altă ocazie.

Revenim la usturoi. Într-o zi când eram acasă, am zis: cum ar fi să încerc să o gătesc aici? În cazul cel mai dezastruos, o arunc. A fost surprinzător de bună. Am mai repetat experimentul la vreo lună – două, dorind să mă asigur că e ok.

Câteva căpăţâni de usturoi, coapte. Legume dintr-o supă cu tot cu zeama obţinută. Pasate bine. Crutoane sau ce aveţi prin casă. O alternativă interesantă, sănătoasă şi uşor de preparat. Cred că merge tare bine iarna.

De ce avem nevoie?

Ingrediente (2 porţii):CSC_0157.JPG

  • 3 căpăţâni mici de usturoi (sau 2 mari)
  • 2 cartofi medii
  • 2 morcovi medii
  • 1 ceapă mare
  • nişte bucăţele de rădăcionoase (am folosit rădăcină de pătrunjel şi păstârnac)
  • 25 ml smântână lichidă
  • cimbru
  • sare, piper

Teoretic, am mers pe următoarea premisă: o căpăţâna mică pentru o porţie;

Înmulţim cu 2 = 2 căpăţâni. Folosesc 3, pentru că în timpul coacerii, unii căţei (fiind mai mici decât restul) se vor coace un pic mai mult şi îi vom arunca. Nu dorim un gust amar pentru supă.

Tăiem partea de sus de la usturoi, cam aşa.

DSC_0158.JPG

De ce? Astfel, căţeii copţi vor pleca mai uşor din coajă. Cuptor. 200 grade. Foaie de copt, un strop de ulei. Cam 35-40 minute. Apăsaţi pe usturoi, dacă acesta este moale, înseamnă că s-a copt.

Între timp, tăiem cubuleţe legumele pentru supă. Oală mică cu apă şi sare. Cam 1l de lichid.

DSC_0160.JPG

Le lăsăm pe foc cam 15-20 minute. Verificaţi că-s fierte.

Scoatem usturoiul din coajă şi în cazul în care găsim porţiuni maronii şi tari (prea coapte), le îndepărtăm. Acestea au un gust amar.

DSC_0161.JPG

Într-un blender, punem legumele din supă (strecurate), usturoiul, smântâna lichidă, cimbrul, sarea şi piperul. Lichid din supă am adăugat aprox. 400 ml. Aici depinde de cât de groasă doriţi să fie. Puteţi să adăugaţi progresiv.

DSC_0162.JPG

Pasăm totul foarte bine. Pentru un ultim detaliu (opţional), putem trece supa prin sită.

Se serveşte cu crutoane, pâine prăjită etc. Eu am găsit nişte grisine prin casă.

Poftă bună!

CSC_0173.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s