Ou benedict

Astăzi dimineaţă stăteam şi mă gândeam dacă pot să îmbin micul dejun cu o postare. Tana! Misiune îndeplinită!

Istoria acestui preparat este neclară. Am tot citit şi sunt mai multe variante ce se vehiculează. Cele mai multe spun că a apărut între anii 1860-1870 la New York după numele unui economist (LeGrand Benedict). Cam 150 ani.

E un mic-dejun uşor mai pretenţios, căci necesită multă atenţie şi orice pas greşit poate strica totul. Ce conţine? Baza: brioşă englezească. De când cu Brexitul, nici brioşa nu mai e ce a fost, eu am folosit o chiflă obişnuită. Se pot folosi la fel de bine şi felii de pâine, croissanturi etc.

Oul va fi poşat. El trebuie să fie proaspăt. Câteva reguli simple, dar foarte utile şi oul poşat va avea gălbenuşul moale şi gustos.

Sosul olandez. Aici dificultatea creşte un pic, dar nu va panicaţi. Eu îl asociez cu maioneza, doar că este făcut la cald şi nu conţine muştar.

Bacon şi ce brânză aveţi prin frigider.

Deci.. ingrediente (pentru o porţie):

Pentru oul poşat:

 • 1 ou
 • 2 linguri oţetDSC_0110.JPG
 • sare, piper

Pentru sosul olandez:

 • 1 gălbenuş
 • 50 grame unt topit
 • 1 lingură zeamă de lămâie (sau oţet)
 • sare, piper

Altele:

 • 1 chiflă
 • 3-4 felii de bacon (şuncă sau ce aveţi prin frigider)
 • 25 grame mozzarella (caşcaval, brânză etc)
 • 1 căţel usturoi
 • ulei

 

 

Începem cu sosul olandez. Avem nevoie de o oală cu apă caldă peste care vom pune un bol. Procedura se numeşte bain-marie. Ca în poză.

DSC_0111.JPG

Astfel, apa fierbinte din oală (cu ajutorul aburilor) va încălzi bolul şi implicit conţinutul lui.Este important ca focul să fie pornit la cea mai mică putere posibilă, iar fundul bolului să nu atingă apa. Fără aceste 2 reguli, n-am făcut nimic. Lăsăm oala cu apă să se încălzească.

În acest timp, în bol vom pune gălbenuşul şi o lingură de apă rece. Când apa de pe foc se încălzeşte, punem bolul deasupra oalei. Amestecăm energic într-un singur sens. De ce vă ziceam de foc mic: dacă focul este prea puternic, riscăm să ne iasă o omletă şi nu un sos.

DSC_0114.JPG

Aici ar fi urmat o poză în care mi se vede reflexia în bol. Foarte haioasă! E un pic dificil să gătesc cu un aparat foto atârnat de gât, dar merită efortul! Revenim. Aici este momentul când începem să adăugăm untul topit. Atenţie! Acesta trebuie să fie cald. Turnaţi câte puţin, apoi amestecaţi bine-bine. Iar mai turnaţi unt .. şi tot aşa. Este important să nu turnaţi tot untul deodată, căci astfel, sosul se va tăia. Se va ingroşa uşor-uşor.

DSC_0116.JPG

Când ajunge la textura unei maioneze, punem bolul de-o parte şi adăugăm un strop de zeamă de lămâie, sarea şi piperul.

DSC_0117.JPG

Oul poşat – sunt mai multe tehnici de realizare. Azi mergem pe cea mai simplă.

O oală cu apă în care am pus 2 linguri de oţet. Apa trebuie să fie caldă, nu să fiarbă. Focul mic.

DSC_0126.JPG

Bulele acele mici din apă sunt semnele că temperatura apei este potrivită. Spargem oul într-o cănuţă / bol, nu îl spargem direct deasupra apei. Cu ajutorul unei linguri, formăm un vârtej în apă şi abia apoi dăm drumul oului (într-o manieră delicată). Astfel, el va sta mai bine legat.

DSC_0127.JPG

Aprox. 3 minute la foc mic. Îl scoatem şi îl aşezăm pe un serveţel care va absorbi apa în exces. Albuşul trebuie să fie alb, fără porţiuni crude.Dacă veţi apăsa uşor pe gălbenuş, el trebuie să fie moale. Astfel, ne asigurăm că el va curge frumos când va fi tăiat. Sare, piper.

DSC_0131.JPG

Chifla tăiată în două, o încălzim un pic pe o tigaie şi apoi o frecăm cu un pic de usturoi înmuiat în ulei. În reţeta originală sigur nu vom găsi treaba asta, dar mie mi se pare că merge foarte bine, îi dă un parfum interesant.

DSC_0128.JPG

Baconul îl prăjim, folosim doar picătură de ulei. Are deja suficientă grăsime.

DSC_0129.JPG

Montăm preparatul: jumătate de chiflă, mozzarella, bacon, oul poşat şi o lingură de sos olandez.

Poftă bună!

dsc_0132

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s