Panna cotta cu topping de căpşuni

Prima reţetă din categoria deserturi: o imensă provocare pentru mine!

Îmi place să consum toate prăjiturile posibile, dar recunosc: nu prea le gătesc. Rar. Însă acum cu scrisul, trebuie să ies din zona de confort.

Îi apreciez foarte mult pe cei care stăpânesc latura cofetăriei. Trebuie să fii al naibii de calculat, organizat şi să ştii toate chichiţele legate de coacere, închegare, pregătire a aluatului etc. De exemplu (un sfat ştiut de la bunica): când faceţi cozonaci, temperatura din bucătărie trebuie să fie constantă. Fără uşi şi geamuri deschise sau fâţâială inutilă.

O legumă în plus nu o să schimbe semnificativ gustul mâncării. O lingură în plus de zahăr poate ruina un desert. În schimb, din orice nereuşită putem învăţa câte ceva.

Astăzi m-am oprit la panna cotta. Consider că nu necesită cine ştie ce aptitudini culinare. Doar un strop de răbdare. Restul vine de la sine.

La topping-ul de căpşuni m-am gândit când făceam ordine în congelator şi am găsit o pungă de căpşuni pe jumătate plină. Ce să facem cu ea? SOOOOOOOOOOOOOS!

Ingrediente:

DSC_0086.JPGPentru Panna Cotta:

  • 500 ml frişcă lichidă
  • 4 linguri zahăr
  • 100 ml lapte
  • 10 grame gelatină
  • coajă de la citrice (lămâie, lime, portocală sau ce aveţi prin casă)
  • esenţă de vanilie

Pentru topping-ul de căpşuni

  • 200 grame căpşuni
  • 2 linguri zahăr

În primul rând, vom dizolva gelatina în laptele rece. Lăsăm ca gelatina să se înmoaie timp de 10 minute.

DSC_0088.JPG

Într-o oală punem frişca lichidă, zahărul, esenţa de vanilie şi coaja de citrice.

DSC_0094.JPG

La foc mic, încălzim frişca. Nu trebuie să fiarbă, doar să fie caldă. Când este gata, oprim focul şi adăugăm laptele cu gelatină. Amestecăm bine timp de 30 secunde.  Punem compoziţia în forme/ pahare. Atenţie: acestea să fie umezite cu apă, pentru ca desertul să poată fi scos cât mai uşor din forme.

DSC_0098.JPG

Textura desertului la acest pas o să vă cam sperie: este foarte lichidă. Da, este în regulă să fie aşa. Vă mărturisesc că la primul desert la care am folosit gelatină, văzând că este prea lichid, am mai băgat gelatină. Nu a fost deloc bine! A fost prea mult şi a ieşit un desert prea închegat. #fail

Fuga la frigider cu desertul, 2-3 ore.

Până atunci, putem reveni la sosul de căpşuni. O crăticioară în care am pus căpşunile cu zahăr.

DSC_0095.JPG

Foc molcom, 10 minute. Le punem într-un blender. Pasăm totul bine. Opţional, puteţi să treceţi sosul printr-o sită.

DSC_0102.JPG

După 3 ore, scoatem cu grijă panna cotta din forme şi adăugăm topping-ul peste. Uite că n-a fost atât de greu!

Later edit: puteţi folosi în locul sosului prezentat mai sus chiar şi dulceaţă de orice fel.

Poftă bună!

DSC_0106.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s