Piept de raţă, piure de ţelină şi măr, mango caramelizat şi sos de fructe de pădure

Ştiu. Tocmai ai citit 16 cuvinte. Sau nici măcar n-ai apucat, posibil să te fi pierdut undeva pe drum. Hai! Mai bagă o fisă! Ştiu că poţi!

Asta e genul ăla de reţetă care sună destul de pompos, dar nu e chiar atât de complicată. De ce spun asta? Ai să citeşti mai jos!

Cu raţa m-am întâlnit prima dată în grădina bunicii. Cred că m-a şi ciupit una când eram mică. Apoi întâlnirile au fost tot mai rare, doar pe la TV cu Donald Duck! În tigaie, ceva mai târziu. Am cumpărat de curiozitate, tot vedeam la diverse emisiuni. Cât de rău putea să fie?

Piureul de ţelină cu măr a venit dintr-o revoltă personală: există viaţă şi mai departe de clasicul piure de cartofi. Cred că aici teoria poate fi confirmată de către părinţii copiilor mici. Asta cred că e un pleonasm, dar ştiu că aţi înţeles mesajul. Ţelina consider că are gustul acela puternic de rădăcinoasă, iar mărul îi dă un parfum interesant şi mai taie din elanul ţelinei.

Mango caramelizat. O ţâr’ de zahăr şi un mango fain.

Sos de fructe de pădure. Cui nu îi plac fructele de pădure? În tot periplul dulce din farfurie, era necesar un element acrişor care să echilibreze situaţia.

Vă atenţionez că nu e complicat, dar este uşor solicitant, pentru că sunt 4 elemente şi toate necesită foc şi o atenţie distributivă. O să ieşiţi leoarcă din bucătărie. Aşă că înarmaţi-vă cu ceva pentru hidratare. De preferat apă.

Ingrediente (2 persoane):

Pentru raţă:

  • piept de raţă (2 bucăţi)untitled
  • 200 ml vin alb
  • 2 căţei usturoi
  • cimbru
  • sare, piper

Pentru piureul de ţelină cu măr:

  • 1 ţelină zdravănă
  • 1 măr
  • 1 cub de unt
  • 50 ml lapte
  • sare, piper

Pentru mangoul caramelizat:

  • 1/2 mango *nu crud, dar nici foarte copt.
  • 2 linguri de zahăr
  • 1 lingură oţet

Pentru sosul de fructe de pădure:

  • 200 grame fructe de pădure congelate
  • 100 ml vin alb
  • 2 linguri zahăr

Începem cu carnea, durează cel mai mult. O spălăm şi o curăţăm bine-bine. O crestăm pe partea cu pielea. Tăieturi verticale şi orizontale. Cam ca o tablă de şah. Atenţie: crestăm numai pielea, nu şi carnea. Sare, piper (eu am folosit boia de ardei iute), cimbru. Cam atât.

dsc_0026

Încingem o tigaie şi punem carnea cu pielea în jos. Fără ulei sau alte adaosuri. Carnea are suficientă grăsime. Cam 4 minute la foc mediu. Pielea trebuie prăjită bine, cât să elimine toată grăsimea în exces şi să rămână ca o crustă bronzată bine. Întoarcem carnea şi aruncăm în tigaie şi usturoiul zdrobit.dsc_0027

În acest moment nici nu pot să vă descriu cam cum mirosea în bucătărie. Genial! Usturoiul îl scoatem când observăm că s-a prăjit. Nu dorim ca acesta să se ardă în tigaie şi să dea un gust amar cărnii. Pe partea fără piele o mai lăsăm cam 3-4 minute, până ce prinde o crustă frumoasă. În tot acest timp dăm drumul la cuptor la 200 grade. Scoatem raţa şi o punem într-o tavă, pielea să fie în sus. Adăugăm şi vinul. Eu am folosit 2 tăvi, o să vă explic şi de ce.

Raţa se mănâncă roz în mijloc. Dacă nu sunteţi adeptul acestui mod, puteţi s-o gătiţi un pic bine. Pentru cea roz 20 minute, pentru cea bine făcută 25 minute. Cuptor 200 grade.

Cât stă raţa la cuptor, ne ocupăm de piure. Ţelina curăţată, tăiată cubuleţe, pusă într-o oală cu apa şi sare abia când a început să fiarbă. dsc_1006

Cam după 15 minute adăugăm şi cuburile de măr (timp de fierbere mult mai mare la ţelină), Mai lăsăm 2 minute, iar apoi scoatem totul şi punem într-un blender cu unt şi lapte.DSC_1011.JPGPasăm bine-bine ca să devină un piure cremos. Gustăm şi dacă este necesar, asezonăm cu sare şi piper. Voila!

dsc_1015

Carnea o scoatem la timpul stabilit şi o lăsăm să stea 10 minute, să se relaxeze.

În acest timp ne ocupăm de sos. Punem într-o crăticioară fructele, zahărul şi vinul.dsc_0016

Lăsăm pe foc până ce acesta se îngroaşă. Atunci este momentul să pasăm totul cu ajutorul unui blender de mână. Pentru ca acesta să fie fin, îl trecem printr-o sită.

dsc_0033

Cuburile de mango le punem într-o tigaie cu zahărul. Foc mic, amestecăm continuu, până ce zahărul devine uşor auriu. Adăugăm o lingură de oţet şi mai amestecăm jumătate de minut.

DSC_0020.JPG

Revenim la carne pe care în sfârşit o tăiem. Am folosit 2 tăvi ca să am cele 2 tipuri ale gradului de gătire: în partea stângă avem un segment din cea roz şi cealaltă bucată din cea bine făcută.

dsc_0034

Cam asta-i tot.

Poftă bună!

dsc_0048

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s