Vrăbioară de vită, sfeclă la cuptor şi salată de fenicul cu morcov.

Ideea acestei reţete mi-a venit la anumite sugestii primite într-o pauză de masă la birou. Salut oraşul Constanţa!

Am devenit fană a cărnii de vită de ceva timp şi n-aş da-o pe nimic în lume. Un mic sfat pe care aş putea să vi-l dau ar fi următorul: să achiziţionaţi carnea din locuri unde aceasta este feliată pe loc, la cerere. Este o diferenţă semnificativă între carnea tăiată şi ambalată de ceva timp şi cea porţionată în momentul cumpărării.

Cu vită lucrurile stau aşa: poate fi gătită în mai multe feluri (în funcţie de procentul de gătire al cărnii). O să vă ataşez o poză cât se poate de concludentă:

crnqoj4-1
Sursă

O prefer medium. Recunosc că am avut nevoie de ceva ani ca să prind curaj. Iniţial mi se părea scârbos să văd orice urmă roz pe carne. Parcă o auzeam pe sărăcuţa cum strigă din farfurie: MUUU. Acum am conştientizat că e  mult mai gustoasă în acest mod.

Reţetă poate părea costisitoare, dar după un scurt calcul, am ajuns la costul materiei prime de aprox. 7 lei/porţie.  Decent. În oraş nu scapi sub 50 lei.

Ingrediente (pentru 2 persoane):DSC_0736.JPG

 • vrăbioară de vită (aprox. 350 grame)
 • o sfeclă
 • un morcov
 • un fenicul
 • un cub de unt
 • jumătate de portocală
 • trei nuci
 • un fir de ceapă verde
 • două linguri ulei
 • cimbru
 • oregano
 • sare, piper

Începem cu sfecla, pentru că durează un pic mai mult. O curăţăm frumuşel de coajă, o tăiem cubuleţe, o introducem într-un vas alături de un pic de sare şi piper, ulei cât să ungem tava şi un strop de oregano.

DSC_0744.JPG

Toată nebunia băgată în cuptorul precins. Cam 40 minute la 200 grade. Puteţi s-o ţineţi mai mult sau mai puţin în funcţie de cât de bine făcută o preferaţi.

Între timp ne apucăm şi de carne. Am avut o bucată de vrăbioară groasă cam de 2 degete. O curăţăm bine de pieliţe, iar apoi nu avem nevoie decât de un pic de piper şi cimbru, iar apoi încingem bine o tigaie cu un cubuleţ de unt şi o linguriţă de ulei (ca să nu se ardă untul). Sarea la finalul reţetei, pentru că riscăm să usuce carnea. DSC_0745.JPG

O ţinem pe fiecare parte până ce aceasta prinde o crustă frumoasă (2 minute aprox).

DSC_0808.JPG

Incingem bine cuptorul la 200 grade, iar într-un vas punem vita cu tot sosul din tigaie. Dacă aveţi tigaie cu un mâner rezistent la temperaturi mari, puteţi să introduceţi direct tigaia în cuptor.

DSC_0750.JPG

Pentru un medium, eu l-am lasat aprox. 15 minute în cuptor la 200 grade. Dacă vreţi mai bine făcut, mai lăsaţi-l câteva minute (4-5 min). Există mai multe metode de a verifica starea cărnii de vită. O să vă ataşez o poză utilă, dar şi economică. Pentru cei pasionaţi, există termometre speciale pentru aşa ceva şi în funcţie de temperatura din mijlocul bucăţii de carne, vei şti care este stadiul acesteia.

finger-test-steak-doneness-3-300x300
Sursă

O mare greşeală pe care o puteţi face este următoarea: să feliaţi carnea imediat după ce aţi scos-o din cuptor. Lăsaţi-o să şadă un pic pe o farfurie. 10 minute. Abia apoi tăiaţi-o. Nu uitaţi de sare!

DSC_0752.JPG

În tot acest timp în care carnea a stat la cuptor, ne putem ocupa rapid şi de salată. În poza cu ingredientele am omis nucile, dar ideea a venit pe parcurs. Aşadar, o să spargem nucile şi o să le tragem la tigaie timp de 1-2 minute. Fără ulei. Foc mic. Doar cât să emane mirosul acela plăcut şi să ia o textură şi mai crocantă.

Radem morcovul prin răzătoare, tăiem feniculul solzişori, ceapa verde mărunt. Nucile le zdrobim şi le adăugăm peste legume. Un pic de sare şi piper, o linguriţă de ulei şi un strop de zeamă de portocale.

Între timp, scoatem si sfecla de la cuptor peste care putem turna un strop de zeamă de lămâie (opţional). Mie mi se pare uşor cam dulceagă.

Nu am preparat vreun sos pentru vită, pentru că simţeam că i-aş fi ruinat tot gustul. Cam atât pe azi!

Poftă bună!

CSC_0826.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s