Risotto cu legume şi somon cu verdeţuri

 

Risotto e alt fel de orez, uşor diferit faţă de cel cu care ne-am obişnuit. Unul mai cremos datorită cantităţii mult mai mare de amidon ce se găseşte în tipurile de orez speciale pentru risotto, dar şi datorită untului şi a parmezanului. La o emisiune de acest gen, unul dintre chefi (foarte iritat) începe să ţipe: risotto e cremos, bă! Cremos, nu ciungă!!

Există o paletă largă de ingrediente cu care se poate găti risotto: fructe de mare, pui, spanac, ciuperci.. etc.  Cel de legume, consider că poate fi o garnitură excelentă pentru peşte.

Ingrediente (pentru 2 persoane):

  • somonDSC_0873.JPG
  • 150 grame orez pentru risotto (am folosit Arborio, puteţi folosi şi Carnaroli sau Calriso)
  • o ceapă
  • un morcov
  • 5-6 ciuperci
  • un ardei kapia
  • 150 grame parmezan (sau altă brânză)
  • un cub de unt
  • 100 ml vin alb
  • supă de pui / legume (dacă nu aveţi la îndemână, se poate folosi şi apă. Indiferent de lichid, acesta trebuie să fie cald)
  • o lămâie
  • 2-3 frunze busuioc
  • 2-3 frunze pătrunjel
  • ulei
  • sare, piper

Timp de preparare: 45 min

Într-un mojar, pregătim o marinată pentru somon.
Am adăugat un strop de ulei, frunzele de busuioc şi pătrunjel, puţină zeamă de lămâie, sare şi piper. Am amestecat bine totul cu ajutorul unui pistil până ce frunzele se mărunţesc.

DSC_0880.JPG

Cu pasta formată, ungem somonul şi îl lăsăm să şadă 30 min la frigider.

DSC_0882.JPG

Revenim la risotto: legumele să fie spălate şi apoi tăiate cubuleţe.

Într-o tigaie, punem o lingură de ulei pe care o lăsăm să se încingă la foc mic, iar apoi adăugăm legumele.

DSC_0885.JPG

Amestecăm din când în când pentru ca legumele să nu se prindă de tigaie, trebuie doar să se înmoaie. Când au fost gata, adăugăm orezul.

DSC_0887.JPG

Amestecăm în continuare până ce orezul devine uşor sticlos. Este momentul să adăugăm vinul (nu exageraţi cu el, riscaţi să iasă un orez acru!). Adăugăm şi sare, dar nu multă, căci parmezanul este sărat (adăugat la finalul reţetei). Desigur, plus un strop de piper.

 DSC_0892.JPG

Amestecăm până ce vinul s-a absorbit. Abia atunci adăugăm câte puţin din supa de pui (sau apa), cât doar să acoperim orezul, nu mai mult.

DSC_0903.JPG

La foc mic, lasăm ca supa să fie absorbită de orez, dar nu uităm să amestecăm din când în când.

Când supa a fost absorbită, repetăm procedeul (acoperim orezul cu supă). Facem acest lucru de câte ori este necesar până ce orezul este fiert (gustaţi).

Când orezul a fiert, tragem tigaia de pe foc şi adăugăm untul şi parmezanul. Amestecăm bine totul. Textura trebuie să fie una cremoasă, uşor lichidă. Dacă mai este necesar, se asezonează cu sare, piper.

Untitled.png

Pentru somon, încingem o tigaie cu un strop de ulei. Daca aveţi un somon cu piele, îl prăjiţi prima dată pe această parte.

DSC_0908.JPG

În funcţie de grosimea acestuia, îl prăjim la foc mic pe fiecare parte aproximativ 3-4 minute. Timpul este relativ – cum ar spune o vorbă celebră.  Trebuie să verificaţi culoarea acestuia! Uşor auriu pe părţile unde a fost pus pe tigaie, acel alb-rozaliu pe laterale. Când este gata, luăm tigaia de pe foc şi stoarcem un pic de lămâie peste peşte.

Poftă bună!

dsc_0927

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s